• Telefon 0743436624
  • Email info@mbakids.ro
  • Program Cursuri Luni - Duminica

Super-puterea TA

Consideram ca abilitatea de a tine cu dintii de propriile convingeri este ceea ce ne face liberi. Realitatea este ca omul liber este cel care a castigat puterea de a-si schimba convingerile cu usurinta bazandu-se pe informatie noua si veridica.

Stii acel om care sustine sus si tare ca "el asa este" desi se vede cu ochiul liber ca isi distruge viata. Asta inseamna sa tinem cu dintii de propriile convingeri. Este o scuza perfecta pentru a nu face efortul de a schimba ceva ce poate ai crezut pentru foarte foarte multi ani.

Dar de ce creierul nostru prefera convingerile vechi in loc de altele noi, demonstrate si verificate?

1. Pentru ca bazat pe acele convingeri a construit un intreg model de gandire. Cand schimbi o convingere nu tai doar un mugure. Tai o ramura de la baza. Acea ramura continea mii de muguri, frunze si fructe. Si contine mult EGO.

2. Pentru ca schimbarea unei convingeri si refacerea unei intregi structuri de gandire necesita efort. Creierul nostru nu iubeste efortul, iubeste confortul.

3. Pentru ca mintea multora a legat increderea in sine cu dreptatea. Mai precis, ai incredere in tine pentru ca ai dreptate. Schimbarea unei convingeri este acceptarea faptului ca nu ai avut dreptate. Si atunci, inevitabil pentru foarte multi oameni vine la pachet scaderea increderii in sine. Sentiment care este foarte greu de acceptat si de trait cu el, fie si pe termen scurt.

4. Si nu in ultimul rand creierul nostru confunda vechimea cu veridicitatea. Cu cat o convingere este mai veche cu atat are un grad mai mare de adevar. Asta este o partinire cognitiva cu care ne nastem. De ce? Pentru ca de-a lungul a zeci de mii de ani ne-a mentinut in viata. De aici si nevoia de a pastra traditii fara nici un sens in lumea actuala.

Si atunci ce este de facut? La fel ca orice alta abilitate aceasta se creste prin exercitiu. Nu incepem sa schimbam convingeri pe care se bazeaza intreaga noastra identitate. Incepem mic. Schimbam constant convingeri cu efecte mici asupra modelului nostru mental. In scurt timp, mintea noastra invata ca nu este nicio tragedie sa facem astfel de remodelari, asa ca ne permite sa mergem mai adanc. Iar apoi si mai adanc. Pana cand ajungem la ramurile de baza pe care am cladit intreaga identitate.

Insa atunci cand am realizat ca noi putem sa determinam oricand cine suntem, am castigat cea mai mare superputere oferita omului: abilitatea de a decide cine suntem.

Share:

You May Also Like