Fricile oamenilor
Fiecaruia ii este frica de ceva, de vorbitul in public, de a-si impune punctul de vedere, de a lua decizii, de intimitate, de schimbarea locului de munca, de singuratate, de batranete, de sofat, de pierderea unei persoane dragi, de a pune capat unei relatii, etc.
Desi incapacitatea de a-ti invinge frica poate sa para o problema psihologica si sa o simti ca atare, in cele mai multe cazuri nu este. Este in principal o problema de educatie si prin reeducarea gandirii, vei putea sa accepti ca frica e un simplu fapt al vietii, nu o bariera in calea succesului.
DE CE NE ESTE TEAMA?
Frica poate fi defalcata pe trei niveluri.
PRIMUL NIVEL: Povestea de suprafata – include doua tipuri de temeri:
1. cele care se „intampla pur si simplu: batranetea, invaliditatea, pensionarea, singuratatea, plecarea copiilor de acasa, etc.
2. cele care necesita o anume actiune: reluarea studiilor, luarea deciziilor, schimbarea carierei, legarea de prietenii, incheierea sau inceperea unei relatii, vizita la medic etc.
AL DOILEA NIVEL: temeri care implica egoul: refuzul, succesul, esecul, vulnerabilitatea, sa fii inselat, sa fii neajutorat, dezaprobarea, pierderea etc.
AL TREILEA NIVEL: Atitudinea de genul: Nu pot sa fac fata!
La baza tuturor temerilor noastre se afla frica ca nu vom face fata tuturor provocarilor vietii. Daca ai sti ca poti face fata la orice iti apare in cale, de ce ti-ar mai fi frica? De nimic probabil. Odata ce te vei convinge de faptul ca poti face fata la oricare dintre provocarile vietii nu vei mai simti nevoia sa controlezi nimic din lumea exterioara: ce face partenerul tau de viata, ce fac prietenii tai, ce fac copiii tai, ce se intampla la interviu, ce se intampla la locul de munca, ce se intampla in noua ta cariera, ce se intampla cu banii tai sau ce se intampla la bursa de valori. Cu alte cuvinte ca sa-ti diminuezi temerile, nu trebuie decat sa-ti cresti mai mult increderea in propria capacitate de a face fata la orice iti apare in cale.
Frica apare din cauza unei neincrederi in sine. O neincredere pe care o transmitem mai departe aproape inconstient de cate ori le spunem celor dragi: „sa ai grija!”, intrucat aceste cuvinte ascund un dublu mesaj: „Lumea e foarte periculoasa”... si... „tu nu vei putea sa-i faci fata”. Partea proasta este ca, alimentati cu atata neincredere de-a lungul vietii, ajungem sa acumulam deficite mari de incredere, de frici, care ne impiedica sa obtinem ceea ce ne dorim de la viata.
ADEVARURILE FRICII
ADEVARUL NR. 1: Frica nu dispare niciodata atat timp cat continui sa ma dezvolt, cu alte cuvinte, frica ta nu va disparea, dar relatia ta cu ea se va schimba;
ADEVARUL NR. 2: Singura modalitate de a scapa de frica de a face ceva este sa fac lucrul respectiv; altfel spus, frica de anumite situatii dispare abia in momentul in care te confrunti cu ele;
ADEVARUL NR. 3: Singura modalitate de a ma simti mai bine in propria piele este sa actionez; pentru ca, atunci cand ai facut ceva ce nu stiai sigur ca poti face capeti si un plus de incredere in sine foarte valoros.
ADEVARUL NR. 4: Nu numai eu simt teama atunci cand ma aflu pe un teritoriu necunoscut, ci toata lumea o simte; dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa actionam.
ADEVARUL NR. 5: Sa actionezi, chiar daca ti-e frica, este mai putin inspaimantator decat sa traiesti cu frica profunda ce provine din sentimentul neputintei; altfel spus, teama resimtita daca nu iti asumi riscuri este mai mare decat cea resimtita atunci cand iti asumi riscurile;
Trebuie sa te hranesti cu aceste adevaruri in permanenta pana devin parte din fiinta ta – pana incepi sa-ti schimbi comportamentul si sa te indrepti catre scopurile dorite, in loc sa te retragi.
NU FRICA ESTE PROBLEMA!
Din moment ce toata lumea resimte frica, concluzia este ca nu frica este adevarata noastra problema, ci modul in care o stapanim.
Pentru unii frica este irelevanta. Pentru altii, creeaza o stare de paralizie. Primii isi stapanesc frica de pe o pozitie de putere (prin alegere, energie si actiune), pe cand ultimii o stapanesc de pe o pozitie de durere (prin neputinta, depresie si paralizie). Secretul de a face fata fricii il constituie trecerea de la o pozitie de durere la una de putere.
Exista fraficul "De la durere la putere" care te invata sa il aplici in viata ta. Sunt diferente clare pe care le presupune la nivel emotional si psihologic folosirea unor anumiti termeni in defavoarea altora. Ca exemplu, folosirea lui "stiu ca” in loc de "sper ca” este mai mult decat legit deoarece fiecare dintre noi detine in launtrul sau resurse incredibile de putere pe care nu le-a folosit inca. Astfel, nu numai felul de a fi ti se modifica odata cu un "vocabular" mai puternic, ci si prezenta ta in lume. Oamenii care manifesta forta interioara sunt tratati diferit fata de cei care par slabi. Cu cat ai un discurs mai puternic, cu atat mai mult vei fi o forta in lumea din jur.
Solutia pentru a ne depasi starea de neputinta este aceea de a ne depasi sistemul de credinte negative care ne tine blocati in aceasta stare folosindu-ne de toate mijloacele pe care le avem la indemana.
Esti construit de la natura sa-ti folosesti puterea personala. Cand n-o faci, resimti stari de neajutorare, paralizie si depresie, care sunt indiciul ca ceva nu merge cum ar trebui. Meriti tot ce este minunat si captivant in viata. Iar aceste sentimente ies la iveala numai cand intri in contact cu sinele tau puternic.
ASUMA-TI RESPONSABILITATEA!
Multi dintre noi ne plangem de propriile vieti, uitand ca tot noi suntem singurii care detinem cu adevarat controlul asupra destinului nostru.
Dintr-un motiv sau altul, tu alegi, constient sau inconstient, sa ramai la un loc de munca oribil, tu alegi sa-ti urasti viata fiindca esti singur, tu alegi sa ramai intr-o relatie distructiva, tu alegi sa o lasi pe fiica ta sa te innebuneasca, tu alegi sa sabotezi tot ce este bun in viata ta sau orice altceva e valabil pentru tine.
Observam astfel ca vietile noastre ar putea fi mult mai bune daca ne-am asuma cu adevarat responsabilitatea pentru actiunile noastre. Dar ce inseamna asumarea responsabilitatii? A intelege ca fricile si piedicile ni le punem noi insine prin gandurile si impresiile false pe care le avem in legatura cu cele mai multe situatii de viata.
Mai bine de 90% dintre motivele noastre de grija sunt inutile fiindca acele lucruri rele nu se intampla niciodata. Asta inseamna ca sunt sanse ca mai putin de 10% din grijile noastre negative sa fie intemeiate. Deci este mult mai realist sa ai o atitudine pozitiva decat una negativa! Cuvintele pozitive ne fac puternici din punct de vedere fizic; cuvintele negative ne fac slabi din punct de vedere fizic.
Trebuie sa ne alimentam zilnic cu gandire pozitiva din orice surse, pentru ca aceasta este solutia pentru a ne reeduca modul de gandire, si, mai mult decat atat, ne pune la dispozitie un adevarat program de urmat pentru a dobandi gandirea pozitiva. Acesta se intinde pe tot parcursul zilei, si se desfasoara incepand din patul in care te trezesti dimineata, drumul pe care mergi spre serviciu, la birou, pe drumul de intoarcere spre casa, etc.
Gandirea pozitiva iti schimba totul in viata. Fara Gura-Sparta cea negativista, te vei intreba de ce ti-era tot timpul atat de frica inainte. Vei avea o energie pe care n-ai crezut-o niciodata posibila. Vei rade mult si vei iubi mai mult. Vei atrage din ce in ce mai multi oameni pozitivi in viata ta. Vei fi mai sanatos din punct de vedere fizic. Te vei bucura ca traiesti.
Bineinteles ca gandirea pozitiva nu ne va apara de necazuri si momente mai dificile in viata, dar ea ne va ajuta sa trecem diferit prin astfel de momente. Cu totii avem parte de pierderi si dezamagiri. Nimeni nu este imun. Iar gandirea pozitiva autentica permite lacrimilor sa curga, stiind mereu ca vom depasi suferinta si vom trai o viata frumoasa si productiva. Implica-te avand sentimentul pozitiv ca se poate face ceva, chiar daca raspunsul nu e usor de vazut. Negarea duce la inactivitate... la fel si senzatia de zadarnicie.
Cand ti-e frica sa te dezvolti, sa o apuci pe un drum nou, ne simtim instrainati, singuri si pustiiti. Indiferent ce facem sau ce avem, nu ne simtim niciodata impliniti. Aceste senzatii de pustietate sufleteasca sau singuratate intensa sunt indicii ca am deviat de la curs si ca trebuie sa ne corectam directia. Adesea credem ca aceasta corectie inseamna un nou partener, o noua casa, o noua masina, un nou loc de munca sau orice altceva nou. Nu asa stau lucrurile. Trebuie sa-ti stabilesti structura de baza a vietii, ca sa-ti poti continua apoi traiul intr-un fel care sa iti sustina dezvoltarea si satisfactia. Apoi trebuie sa spui DA propriului univers. Antidotul pentru frica consta in a spune DA, in acceptarea situatiilor de viata care survin in existenta noastra la un moment dat si in transformarea lor in experiente pozitive. Daca tu crezi ca o situatie din viata ta este lipsita de speranta, atunci iti pui mainile in san si te lasi distrus. Sa spui DA inseamna sa te ridici si sa actionezi conform convingerii ca poti gasi un sens si un scop in tot ce iti ofera viata. Cand incepi sa vezi posibilitati acolo unde totul pare imposibil, vei incepe sa vezi ca lumea functioneaza "perfect”. Poti sa gasesti un rost si un scop in toate daca iti deschizi mintea catre asa ceva.
Pentru a scapa de fricile tale este sa te bucuri mai mult de viata asa cum e, incetand sa te ingrijorezi pentru fiecare nimic. Asta inseamna sa accepti in mod constient ce ti se intampla in viata. Am auzit odata spunandu-se ca secretul vietii nu este sa-ti dai seama ce poti obtine de la val, ci, mai degraba, sa-ti dai seama cum sa ajungi pe el. Nu te mai lupta cu propria viata. Las-o mai moale, si lasa valul sa te poarte catre noi aventuri prin modul in care iti traiesti viata. In acest fel si numai in acest fel, este imposibil sa pierzi.
Invata sa devii puternic infrangandu-ti temerile. Ai rabdare cu tine si reduce-ti la tacere "Gura Sparta” plina de ganduri negative. Ai rabdare cu transformarea ta ca sa se produca, suntem toti asemenea semintei din ghiveci. Chiar daca aparent nu se intampla nimic atat timp cat samanta este in pamant, ea se transforma de fapt de la o zi la alta, tot mai mult, pana cand, intr-o zi, cand nici nu te astepti, se va ivi la suprafata sub forma de floare. Invata sa-ti vindeci mintea si trupul si sa te ridici deasupra lumii meschine, legile energiei universale nu dau gres niciodata.
Atentie! Este imperios necesar sa te "muti” din campul ideilor in cel al vietii reale. Nimic nu-ti va merge, daca tu nu muncesti pentru asta. Actioneaza. Spune DA vietii. Participa. Misca-te. Actioneaza continuu. Scrie. Citeste. Inscrie-te. Ia atitudine. Implica-te in proces. Orice organism are o singura nevoie in viata, aceea de a-si implini propriul potential.